Julekaffen fra San Miguel

Å velge en julekaffe som passer for alle, er umulig. Årets julekaffe har en historie og bakgrunn som gir grunn for ikke bare å reflektere over hva kaffehandel betyr for små samfunn. Den har også en smak og aroma som overgår forventningene, og er har en så klar etisk og moralsk profil at man kan nyte den uten dårlig samvittighet.

Historisk sett var kaffedyrking i Guatemala under kolonitiden organisert i store gårder, med hardt arbeidende lokale plukkerne og farmere. Eiere og de som faktisk fikk fortjenesten av varen sol ble produsert var som regel vestlige. Siden slutten av kolonitiden har kaffe bidratt til å opprettholde levedyktige småsamfunn spredd utover landet, og fortsatt den dag i dag finner man gårder med historie tilbake til den store kolonitiden.

Antigua, Guatemala

Omringet av tre vulkaner, ligger Antigua-dalen usedvanlig godt til for å dyrke og behandle kaffe. Jordsmonnet byr på en unik smak, som følge av århundrer med vulkansk aktivitet. Kalde netter og stødige temperaturer bidrar til at det biologiske mangfoldet trives og variasjonene i klima mellom vått og tørt er bær umerkbare for plantelivet.

Med fullt navn «Café Artesanal San Miguel Entre Volcanes de Antigua» har kooperativet av småbønder rundt byen San Miguel Escobar de siste 25 årene jobbet samlet for å øke kvalitetet og kompentanse, i et område der kaffedyrking har en historie som stammer tilbake til 1527.

Kooperativet har vokst stødig, og omfatter pr.d.d 28 medlemmer, inkludert 3 kvinner. Medlemmene er farmere som hver eier og drifter gårder som ligger oppover mot vulkanen Agua. Selv om vulkanen ikke har hatt et utbrudd på 10 000 år, er det stadig underjordisk aktivitet som påvirker planteliv og vekst i området. Hver produsent prosesserer og vasker bønnene selv, før de samles for kvalitetskontroll, sortering og videre formidling ut i verden.

En liten brenner er god å ha

I tillegg eier og driver kooperativet en liten kaffebrenner. Her produserer de ferdig brent kaffe til lokalt konsum, og medlemmene før en uvurdelig mulighet til å bli kjent med og vurderer produktet sitt, før det sendes verden over.

Timoteo «Timo» Minas, leder for kooperativet

Kooperativet rundt San Miguel jobber hardt for en levedyktig og bærekraftig utvikling av ikke bare kaffen, men også sitt eget samfunn. Gjennom å sørge for at kaffen er av konsekvent høy kvalitet, og med en stolthet uten sidestykke, har de lokale farmerne gjentatte ganger scoret veldig høyt i forskjellige konkurranser.

Gjennom aktiv utvikling av turisme ved siden av kaffedyrking, tilbyr flere av gårdene guidede turer og bidrar til internasjonal forskning og utvikling for fremdidig bærekraft.

For enda mer om kaffen, se :

https://www.dlgcoffee.org/san-miguel

Se sammenlikning